De krachtige Shimano EP8 motor met 85Nm op de Husqvarna MC5 E-Mtb.

We draaien de klok een beetje terug en het is het jaar 2016. Met de E8000 introduceert Shimano zijn eerste eigen middenmotor speciaal voor e-mountainbikes, en met technische gegevens die toen bijna niet te geloven waren, veroorzaakte dat nogal wat opschudding. Met 2,9 kg was de motor een flinke kilo lichter dan het topmodel van Bosch destijds – met een vergelijkbaar maximumvermogen en een compacter ontwerp. De Japanners stoppen ook een geïntegreerd freewheel in de behuizing en tillen het eMTB-segment naar een nieuw niveau met de dynamische trail-modus – Bosch zou amper een jaar later reageren met zijn eigen eMTB-modus.

Met de lancering van het nieuwe e-bikesysteem van SHIMANO, genaamd SHIMANO EP8, worden de twee kernelementen van e-biking – de hardware en de software – naar een nog hoger niveau getild wat leidt tot systeemgestuurde e-bikecomponenten die alles aankunnen: van premium mountainbike en wedstrijdraces, tot trailrijden, crosscountry, gewoon MTB, trekking en offroad avonturen.

Shimano’s tweede generatie e-MTB systeem zit boordevol met nieuwe functies die ontworpen zijn om de prestatienorm van de EP8 tot de beste ooit in de geschiedenis van Shimano’s e-biking te maken. De unieke kenmerken van de SHIMANO EP8 zijn de krachtigere, maar lichtere en soepelere pedaaltred die het systeem biedt, de netjes geïntegreerde en geluidsarme aandrijfunit, die ook efficiënter koel blijft en een betere rijluchtweerstand biedt dan zijn voorgangers.

Daarnaast bieden de twee vernieuwde mobiele apps – de E-TUBE PROJECT-app en de E-TUBE RIDE-app – rijders meer displaymogelijkheden en een betere controle over de eigenschappen van hun aandrijfunit.

Het nieuwe systeem volgt de aloude e-bikeprincipes om een natuurlijk gevoel te creëren met een controleerbaar hoog vermogen wanneer je dat het meest nodig hebt, verpakt in een totaal SHIMANO-systeempakket. Van de e-bike-aandrijfunit tot de aandrijflijn en de remmen, het is het prestatieniveau dat je verwacht van een merk met een bijna ongeëvenaarde ervaring in het mountainbiken.

De nieuw EP8 aandrijfunit (DU-EP800) is in staat om 85Nm koppel te genereren om ook de zwaarste paden en steilste beklimmingen te overwinnen. Deze toename van het vermogen met 21% ten opzichte van zijn voorganger de SHIMANO STEPS E8000, gaat gepaard met een 300 gram gewichtsvermindering tot 2,6 kg (10% vermindering) dankzij een nieuwe magnesium behuizing van de aandrijfunit. Dit lage gewicht en hoge piekvermogen maken hem tot één van de beste aandrijfunits in zijn klasse wat betreft prestatievermogen/gewicht.

Husqvarna MC7

De toename van het power-to-weight wordt ook nog aangevuld met een verbetering van het rendement van de accu. De luchtweerstand (de frictie die gepaard gaat met een pedaalrotatie, die vooral merkbaar is bij gebruik van het systeem zonder vermogen) is met 36% verminderd (ten opzichte van E8000) dankzij een vernieuwde afdichtingsstructuur en een geoptimaliseerd ontwerp van de versnellingsbak. Deze wrijvingsreductie zorgt voor een verbeterde efficiëntie van de accu wanneer de aandrijfunit actief is, of voor een soepeler rijgedrag bij het trappen zonder ondersteuning – wanneer de motor is uitgeschakeld of wanneer er boven 25 km/u wordt gereden. Samen met de wrijvingsreductie zorgt een verbeterd koppelingsmechanisme voor een soepelere uitschakeling bij het trappen boven 25 km/u.

Dat verhoogde koppel gaat ook niet ten koste van het geluid. Integendeel, de nieuwe EP8-aandrijving is stiller en werkt op hetzelfde niveau als de E7000, zodat je je op het parcours kunt concentreren. Bij dit alles is de kleinere magnesium aandrijfunit voorzien van verbeterde warmtegeleidende eigenschappen – met herziene interne onderdelen (geoptimaliseerde tandwielstructuur en nieuwe EW-SD300-kabels) om de koeling te optimaliseren en de prestaties te bevorderen bij toepassen van een maximaal koppel op lange, steile beklimmingen.

De behuizing van de aandrijfunit is ook meer in lijn met de vloeiende lijnen en hoeken van de fietsframes, wat de bodemvrijheid verbetert en, samen met de interne accu’s, de met SHIMANO EP8 uitgeruste fietsen uitermate gestroomlijnd maakt.

Werkplaats afspraak inplannen

Laden...

Proefrit
Inplannen

Wil je graag een proefrit inplannen? Gebruik dan onderstaand formulier:

Laden...
Huski E-bikes in Loon op Zand

De achtertuin in Loon op Zand is een speeltuin. Probeer onze e-bikes in de Loonse en Drunense duinen.

Mountainbiken in Loon op Zand